vrijdag 5 augustus 2016

Vincent van Delft en Nico Huijbregts

Vincent van Delft/Nico Huijbregts: Le tentazioni carnali




















Beeldend kunstenaars Vincent van delft en Nico Huijbregts werkten voor het eerst samen in 2004. In dat jaar begonnen zij een correspondentie met kleine tekeningen en schilderijtjes die in 2005 resulteerde in een tentoonstelling daarvan in galerie De Nieuwe Gang in Beuningen. Sindsdien werken zij met regelmaat samen, als duo maar ook in het grotere verband van De Familie, een kunstenaarsgroep uit Nijmegen, wat resulteerde in tentoonstellingen in Nederland, Portugal, Duitsland, Groot-Brittannië, en onlangs nog in Noorwegen.

Voor de tentoonstelling Unexposed-Exposed in de De Ruyterschool in Weurt hebben zij twee dagen lang gewerkt aan een grote voorstelling op een muur van een van de klaslokalen van deze school, getiteld Le tentazioni carnali. De totstandkoming van dit werk is te vergelijken met het proces van musiceren in de vrije improvisatie of free jazz: zonder vooropgezet plan of kader al zoekende tot een betekenisvol samenspel komen. Er klinkt een eerste noot of geluid en dat bepaalt al wat volgt. In dit werk zijn de twee portretten, een van Paul Verhoeven, het andere van Franciscus van Assisi, en van elk een uitspraak, deze eerste aanzetten geweest waaruit de rest van het werk, al improviserend, is ontstaan. En net als bij muzikale improvisatie die wanneer de laatste noot heeft geklonken verdwenen is, zo zal ook dit werk na deze tentoonstelling voorgoed verdwenen zijn.

Voor meer informatie over het afzonderlijke werk van beide kunstenaars wordt verwezen naar hun websites: www.vincentvandelft.nl en www.nicohuijbregts.nl.


































Geen opmerkingen:

Een reactie posten